20 činjenica o meni

Ovaj mjesec slavim prvu godišnjicu svog bloga. Moje blog putovanje započelo je isprva na platformi Blogger, a onda sam se zbog većih mogućnosti i lakše komunikacije s ostalim blogerima u petom mjesecu ove godine prebacila na WordPress. Imam osjećaj da sam počela pisati prije samo nekoliko mjeseci i osjećam se početnikom, što i jesam, no povodom proslave prve godišnjice, smatram da bi bio red da me malo bolje upoznate. Danas ću s vama podijeliti, kao što i sam naslov kaže, 20 činjenica o sebi. Ako se poistovjetite s nečim, ostavite usputni komentar, biti će mi drago. Pa počnimo:

1. Imam 26 godina i još se bojim mraka

O ovome sam pričala u jednom od prijašnjih postova. Uvijek sam se bojala mraka i vjerojatno ću ga se bojati do kraja života jer ne planiram ništa poduzeti u vezi toga. Ne volim prolaziti mračnim ulicama, mračnim prostorijama i ne volim spavati sama. Imam bujnu maštu koja ni malo ne pripomaže ovom slučaju. Ako vas više o ovome zanima, pročitajte post Moj strah od mraka.

2. Ne jedem meso, peskaterijanka sam

Prije nekih pola godine proslavila sam drugu godišnjicu svoje prehrane koja ne uključuje meso. Često me ljudi pitaju zašto ne jedeš meso? Zar nije riba meso? Što znači biti peskaterijanac? Kako možeš živjeti bez mesa? Prvo, nisam imala na umu zauvijek ga prestati jesti, već sam si postavila izazov da testiram koliko ću izdržati i više ga se nikada nisam okusila. I nimalo ne žalim. Što me navelo na tu ideju? Veći broj mojih prijatelja bili su vegani i vegetarijanci. To je pobudilo moju znatiželju, te sam tako postala peskaterijanac (od tal. peshe – riba) što je trebala biti tranzicijska faza koja bi naposljetku vodila u vegetarijanstvo. No, ribu zaista obožavam i nisam se mogla zamisliti da i nju izbacim iz svoje prehrane. Osim što je jako ukusna, puna je proteina, pa si to nisam htjela uskratiti, posebice jer sam tada intenzivno trenirala i bila poprilično aktivna tijekom dana.

A sada, da li je riba meso ili nije… Riba je tehnički meso, ali ja volim reći da ne jedem meso kopnenih životinja, već samo morskih. I da odovorim na pitanje kako mogu živjeti bez mesa… Ukratko, što ga manje jedem, manje mi je privlačno.

3. Ne znam voziti bicikl

Tehnički znam, ali djelomično. Svakog puta kada bih sjela na bicikl, bila bih tik do usavršavanja vještine, ali onda bih odustala i tako svakog puta iznova. Možda samo nemam dobar balans. Namjeravam ga jednom zauvijek naučiti voziti. Kada? Ne znam. Kada budem htjela.

4. Najdraži dan u tjednu mi je ponedjeljak

Iskreno, ni sama nisam sigurna zašto. U školi i na faksu su mi često najdraži predmeti bili ponedjeljkom na rasporedu. Bila sam jedna od rijetkih koji su jedva dočekali sat povjiesti ponedjeljkom najranije u osam sati. Možda sam taj dan  povezala s pozitivnim emocijama. Ponedjeljak je također početak tjedna. Prilika za novi početak. dan nakon nedjelje, meni najmržeg dana.

5. Četiri stvari koje me čine jako sretnom su: knjige, plišanci, životinje i hrana.

6. Kao mala htjela sam biti astronaut

Dugo sam bila zaljubljena u svemir, zvijezde i planete. Znala sam sve o svemiru i nebeskim tijelima. No, moja ljubav prema svemiru bila je više romantičarske prirode. Više me privlačila ljepota svjetlećih nebeskih tijela nego tehnološka podloga astronautike. Bez obzira na to, bila sam hodajuća enciklopedija u području astronomije i htjela sam biti astronaut kako bih dobila priliku otići na mjesec.

7. Opčinjena sam kasnim 60 – ima i ranim 70 – ima

Moja ljubav prema povijesti seže još od osnovne škole. Tada me najviše zanimala antika i srednji vijek, a onda je početkom srednje počela velika zainteresiranost za dvadeseto stoljeće, posebice 60 – te i 70 – te godine. Što me najviše tu privlači?  Jednim djelom estetika vremena, ali i činjenica da je to vrijeme bilo mnogo jednostavnije i skromnije. To vrijeme također povezujem sa svojim roditeljima i njihovim djetinjstvom, pa za mene ima i sentimentalnu vrijednost.

8.  Zaljubljena sam u rusku povijest 20. stoljeća

Volim čitati i gledati dokumentarce o ruskoj revoluciji, carskoj obitelji Romanov, Staljinističkom režimu…Ukratko obožavam rusku povijest 20. stoljeća. Jednom sam prepisala cijelu knjigu o Staljinovoj političkoj biografiji koja je sadržavala 500 stranica, pa sad… jesam li psihopat ili samo knjiški moljac, ne bih znala. Nadam se ovo zadnje.

9. Prošla sam audiciju u glazbenoj školi, ali sam odustala od upisa

Sa 14 godina sam se prijavila na audiciju u glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu. Mislila sam da sam spremna, ali čim sam ušla u prostoriju, ostala sam bez glasa i trebalo mi je nekoliko minuta da se saberem. Iako sam mislila da sam ostavila loš dojam, kasnije mi je rečeno da sam prošla audiciju. Ipak, ja sam odlučila odustati od svega jer sam se bojala da će mi biti previše pohađati dvije škole. Tada sam upisala samo Školu likovnih umjetnosti i kasnije požalila jer sam na kraju imala vremena na pretek.

10. Volim crtati i izrađivati ilustracije

Od kada sam prvi put posegnula za olovkom i papirom! No, potencijal se nije primjećivao do 12 godine. Najviše volim izrađivati ilustracije.

11. U slobodno vrijeme, osim bloga, pišem romane

Ali većina je nedovršena.

12. Ne pijem kavu

Ne zato jer ne ne volim, već iz razloga što sam jako osjetljiva na kofein.

13. Nikada nisam bojala kosu.

14. Nije mi ugodno iznositi svoje mišljenje pred većom grupom ljudi, ali volim raspravljati jedna na jedan

Što reći, sramežljiva sam.

15. Sjećanje mi seže od kada sam imala samo 7 mjeseci

Bila sam u kolicima s bakom u parku. Sjećam se maglovito svoje okoline, no što sam starija sjećanje je sve bljeđe.

16. Ne volim ljeto

Jednostavno je previše vruće, ali imam sreću što živim pored mora, pa se mogu bućnuti kada god poželim.

17. Veliki sam gurman

Uvijek pričam o hrani, uvijek nosim sa sobom nekakvu namirnicu i uvijek nešto kuham.

18. Još uvijek imam plišanog medu kojeg sam dobila za svoj prvi rođendan

19. Pričam engleski, nešto talijanskog i malo španjolskog

20. Mora, oceani i rijeke me opčinjavaju

Imam dugogodišnju opsesiju svime što ima veze s vodom, posebice oceanima. Privlači me njihova misterioznost i prostranost. Privlači me plava boja, fluidnost vode. Znam da zvučim pomalo smješno, ali zaista iz nekog razloga jako volim vodu.

I to je sve čega se mogu sjetiti. Sigurna sam da imam još materijala na ovu temu, stoga ako i kada se sjetim podijelim s vama u budućim postovima.

Pozdrav 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: