Što ti je najvažnije?

Danas za vas imam jedan kratak tekst. Riječ je o životnim vrijednostima. Svatko posjeduje svoju individualnu hijerarhiju životnih vrijednosti prema kojima živi. One predstavljaju sve ono što za nas smatramo vrijednim. To može biti sloboda, ljubav, sigurnost, uspjeh, strast, avantura i tako dalje. No, ponekad je lagano pobrkati vrijednosti i okidače iz kojih one proizlaze. Novac i obitelj, na primjer, nisu vrijednosti. Oni su samo okidači za emocionalna stanja koja želimo ostvariti, odnosno vrijednosti koje nam pružaju. Novac nam, na primjer, može pružiti slobodu, neovisnost i sigurnost, dok nam obitelj može pružiti ljubav i sreću. Ljudi su često fokusirani isključivo na novac, umjesto na vrijednosti koje im može pružiti i pritom ne ostvare svoje najiskrenije želje ili ne uživaju u plodovima svojih rezultata kada ostvare cilj.

Vrijednosti su nevidljive snažne sile koje utječu na sve naše odluke. Ovisno kojim su slijedom poredane, one će utjecati na naše djelovanje u životu. Jasno je da će osoba kojoj su najvažnija sloboda, zatim strast, pa avantura i moć donijeti sasvim drugačije odluke od one kojoj su najviše vrijednosti sigurnost, komfor i intimnost.

Riješite sada jedan mali zadatak. Zapišite svojih top deset vrijednosti. Zatim ih poredajte po važnosti. Uključite u ovo i vaše prijatelje i obitelj. Kada završite, podijelite popis jedni s drugima. Na ovaj način bolje upoznajete jedni druge i učite što je kome važno.

Ako vam ništa ne pada na pamet slijedi popis nekih od temeljnih vrijednosti:

Sloboda, uspjeh, ljubav, sigurnost, avantura, zdravlje, komfor, hrabrost, duhovnost, ambicija, bogatstvo, spontanost, tradicija, učenje, zabava, urednost, savršenstvo, suradnja, veselje, samopoštovanje, srdačnost, profinjenost, natjecateljski duh, pravda, preciznost, odanost, poštenje, junaštvo, jednostavnost, neobičnost, gostoljubljivost, fokus, jedinstvo, doprinos, dominacija, humor, individualnost, hrabrost, bliskost, iskrenost, entuzijazam, filantropija, plemenitost, kreativnost, ljepota, korisnost, marljivost, prilagodljivost, stabilnost, seksualnost, razumijevanje, ugled.

Pozdrav,

Martina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: