Kako se nositi s intenzivnim emocijama?

Neki se ljudi s određenim emocijama ne znaju nositi. Emocije ih u potpunosti preplave, pri čemu oni potom gube kontrolu. To ne vrijedi samo za neugodne emocije, već može vrijediti i za one ugodne, poput sreće na primjer. Ja se ponekad potpuno izgubim u emociji uzbuđenja i sreće do te mjere da me blokira. Kada na primjer, u knjižnici nađem knjigu koju sam dugo željela čitati, moram se prvo malo smiriti da uzbuđenje popusti, a tek tada otvoriti korice. Jednako je i s neugodnim emocijama. Neke od njih me znaju blokirati. Po prirodi sam vrlo emotivna i svaku emociju poprilično snažno osjećam.

Moje intenzivno doživljavanje emocija uvijek sam smatrala velikim teretom, no s vremenom sam shvatila kakav su one uistinu dar ako ih usmjerim u prave svrhe i na ispravan način. One koje su me nekada u potpunosti blokirale i činile mi život pravim paklom, danas znam svesti pod kontrolom. Ne tvrdim da sam sve naučila i da sada mogu svima soliti pamet, no iskustvo i moja želja za znanjem i upoznavanjem sebe su me naveli na neka nova otkrića. Zato ću s vama podijeliti lekcije koje sam naučila, a koje mi pomažu u savladavanju neugodnih emocija. Možda nekome budu korisne.

Prije nego što nastavite, preporučila bih vam svoj tekst kratka lekcija o emocijama kao uvod u cijelu priču.

A sada možemo nastaviti.

Prvo što je važno razlučiti je sljedeće: koje vam to emocija ili emocije predstavljaju problem? Navedite one neugodne i ugodne (ako ih ima). Nekima je to bijes, nekima strah, dok je nekima samosažaljenje. Kao što sam već spominjala u prethodnim tekstovima, u našem svakodnevnom govoru imamo vrlo ograničen emocionalni vokabular, zato mnogo detaljniji popis emocija možete pronaći ovdje. Također bih vam preporučila da pročitate ovaj tekst.

Sljedeća stvar na koju morate obratiti pažnju su vaši okidači koji izazivaju te emocije. Obiteljski problemi? Financijski? Problemi s partnerom? Prepirke? Usporedba s drugima? Loše vijesti? Društvena okupljanja? Zdravstvene ustanove? Nered? Posao? Vi sami morate ovo razlučiti. Poznavanjem svojih okidača lakše možemo riješiti problem, na vrijeme djelovati te se bolje pripremiti.

A sada nekoliko savijeta:

1. Možda zvuči kao klišej, ali jako je važno naglasiti da ne smijemo potiskivati svoje emocije. To je zlatno i prvo pravilo na putu ka emocionalne zrelosti. Što ih više potiskujemo, one su time snažnije. Kada ih osvijestimo, one postaju slabije. To u suštini znači da si dopustimo osjetiti emociju u njenom punom intenzitetu. Ne borimo se protiv nje i ne pokušavamo ju ignorirati. U početku to može biti neugodno, no već nakon nekoliko minuta moči ćete osjetiti kako emocija slabi (iako ne uvijek). Osim potiskivanja, drugi načini izbjegavanja emocija mogu biti ignoriranje, emocionalno jedenje, konzumiranje alkohola ili droga, spavanje kao bijeg, samoozljeđivanje. Utvrdite koji vi način izbjegavanja koristite te si obećajte da čete prakticirati osvještavanje neugodnih emocija. U početku to može biti na samo 5 minuta, a s vremenom ćete povećati to vrijeme. Korak po korak.

2. Bilo bi dobro obratiti pažnju na znakove upozorenja koji vam poručuju da u tom trenutku imate poteškoća noseći se sa stresom i trenutnom situacijom. To mogu biti misli, osjećaji, tjelesne senzacije koji signaliziraju osjećaj preplavljenosti. Što si govorite u tom trenutku? Koje misli vam se vrte po glavi, kakve tjelesne senzacije imate? Posebnu pažnju obratite na misli. Što je najgori scenarij ako si dopustite da emociju u potpuno osjetite? Čega se točno pribojavate ? Kolika je vjerojatnost da će se to zaista dogoditi? Kada znakove upozorenja osvijestimo, možemo na vrijeme zaustaviti da se stvar ne otme kontroli.

2. Također je važno zapamtiti da emocije nisu fiksne, već su prolazne. One dođu, ali isto tako i prođu. Možete ih zamisliti poput valova koji mijenjanu intenzitet – ponekad su veći, a ponekad manji ili poput oblaka u prolazu ili vlaka. Što god vam najviše odgovara.

3. Emocije također ne smijemo poistovjećivati sa sobom. Emocije su subjektivno viđenje stvarnosti. Budimo svjesni da je to samo emocija i da je prolazna. Promotrimo ju bez osude i otpustimo.

4. No isto je tako važno naglasiti da je u redu u trenutcima velike preplavljenosti emocijama, skrenuti pažnju na nešto drugo. Mogućnosti su beskrajne. Možete čitati knjigu, trenirati, prošetati, gledati omiljenu TV seriju, čistiti… Izradite listu aktivnosti u kojima uživate i koje vas opuštaju te svakog puta kada dođete u spomenutu situaciju, odaberite jednu aktivnost s popisa.

I za kraj, nekoliko koraka koje možete poduzeti u trenutku neugodne emocije (ako nije previše preplavljujuća, u tom slučaju, posegnite za savjetom br. 5 (iznad))

  1. Identificiraj emociju
  2. Ne opiri joj se, prihvati je
  3. Ne pridodavaj joj značenje (promotri bez osude, ti nisi svoje misli ni emocije)
  4. Osvijesti da je prolazna
  5. Otpusti

Pozdrav,

Martina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: