Svijetom vladaju misli

Danas bih se dodirnula teme koja predstavlja temelje samorazvoja, duhovnog napretka, osobnog rasta ili kako ga već želite nazvati. Ujedno je riječ i o prvoj lekciji s kojom sam se sama susrela na svom putu duhovnog razvoja.

Misao je jedna od najvećih moći kojima raspolažemo. Misli postaju riječi, koje potom postaju akcija, akcija vodi ka stvaranju navike, koja se vremenom pretvara u karakter, a karakter u sudbinu. Zato je potrebno paziti na svoje misli i osvijestiti ih kada je to moguće. Tok misli je moguće nazirati i mijenjati ga. Vjerujem da su drevne civilizacije oduvijek to znale. Zato su nastale meditacije, molitve i razne druge metode pomoću kojih umirujemo misli. Sve te mudrosti bile su zaboravljene stoljećima, no vjerujem da smo na pravom putu ka njihovom ponovnom otkrivanju. Svijest se na globalnom nivou polagano diže na višu razinu. Mislim da je to velika prednost današnjih i budućih generacija.

Ono što danas znamo je da se podsvijest (nesvjesni um) ponaša poput pomagača, koji pomaže da se ostvari sve što um kreira. Bilo to pozitivno ili negativno.  Ona ne razumije što je za nas dobro ili loše. Mozak je inteligencija, a podsvijest poslušan izvršitelj. Ako mozak o nečemu dovoljno dugo razmišlja, podsvijest će to protumačiti kao nešto što mi želimo privući k sebi i pobrinuti će se da se toga što više stvara. Zato se kaže: „kako zračiš, tako i privlačiš.“

Podsvijest igra veliku ulogu u našim životima. Ona upravlja svim našim svjesnim akcijama i izvršava ih automatski. Ovo nas navodi na zaključak da je stare navike, poput negativnog razmišljanja, teško ispraviti, no zasigurno je moguće. Teško je mijenjati nešto već naučeno i što radimo automatski jer nas mozak želi vratiti na staro, naučeno stanje. No, kao što je ponavljanje majka znanja u slučaju nekih radnji poput pisanja, čitanja, vožnje automobila, učenja nove lekcije, tako je i u slučaju naših moždanih vijuga. Moramo istrenirati mozak da radi za nas i na način kakav mi želimo. Potrebno je nadzirati tok misli i u slučaju da skrenu u neželjenom pravcu, vratiti ih na pravi put. To zvuči vrlo naporno i zaista ponekad jest, ali optimalno je rješenje ako si želimo kreirati lijep život.

Ako vas zanimaju određene tehnike pomoću kojih to možete postići, skoknite do jednog od mojih prvih postova: O svijesti i podsvijesti te kako kontrolirati misli,

Ne mogu reći da sam naučila kontrolirati svoje misli. Na kraju krajeva, to nije ni moguće, one se same pojave bez ikakve najave, niotkud. No, moguće je kontrolirati njihov tijek i način na koji ćemo im pristupiti. Hoćemo li im dozvoliti da se granaju dok nas posljedično ne savladaju najgore emocije ili ćemo ih srezati u korijenu?

I dan danas se borim s bujicom misli jer sama po sebi mnogo razmišljam, što nije ni loše jer iz svog tog razmišljanja proizađu mnoge zanimljive idejice. No, ne želim dopustiti da me misli kontroliraju i poput valova, besciljno odnose s mjesta na mjesto. Ja biram hoću li utonuti u stare načine razmišljanja koje mi donose bol ili ići drugim putem. No, svakako nemojte biti prestrogi prema sebi, ljudski je i prirodno da ponekad posustanemo i vratimo se starim načinima, ali i kada se to i dogodi, neće biti bolno kao nekada, jer ćemo se ubrzo vratiti na ispravan put. Sjetiti ćemo se naučene lekcije.

Jedan od problema koji su proizlazili iz mog načina razmišljanja jest vizualizacija budućih događaja. Moj mozak bi svakog puta prije određenog događaja jasno iznova vizualizirao smjer radnje, kao da se već odvila. Kao rezultat toga, u slučaju negativnih vizualizacija, već bih stvorila toliko negativne energije i očekivanja spram događaja koji se odvijao, da bi se na kraju neki moji strahovi i ostvarili ili sam ih ja tako protumačila, što je na kraju vodilo ka istome: potvrdila bih svoje strahove i još ih se više bojala. I sve se to u mom mozgu odvijalo potpuno nesvjesno, automatski. Kada sam osvijestila problem, počela sam na njemu i raditi. I danas imam tendenciju da negativno vizualiziram, ali s obzirom da sam toga svjesna, imam veću kontrolu nad svojim mozgom.

Radite na osvještavanju svojih problema, jer čim ste to napravili, već ste prošli pola puta.

Pozdrav 🙂

Martina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: