Male stvari što puno znače

Ponekad se osjećamo pomalo obeshrabreno, tužno ili pak vrtimo u krug kompulzivne misli koje ne vodu nikuda i nisu produktivne. Kako bi izašli iz tog stanja začaranog kruga, možemo poduzeti nekoliko brzih i jednostavnih stvari koje mogu snažno utjecati na naše raspoloženje i gotovo u trenu nam promijeniti perspektivu. Vjerojatno će vam neke zvučati logično, ali ponekad se dobro podsjetiti. Evo nekoliko prijedloga:

Glazba

Neki dan sam sjedila pred laptopom pokušavajući dobiti inspiraciju za pisanje bloga, ali nisam uspijevala. Razmišljala sam i tako počela kontemplirati o nekim teškim temama što me bacilo u loše raspoloženje. A onda sam upalila pjesmu što sam je prije nekoliko mjeseci pronašla i odmah mi se svidjela. Čim sam je opet čula, raspoloženje mi se popravilo i vratilo u trenutke kada sam se osjećala dobro. Osim što mi je draga, pjesmu sam povezivala s pozitivnim emocijama koje sam osjećala dok sam je slušala nekoliko mjeseci ranije. I ne samo to. Dobila sam inspiraciju da pišem ovaj tekst. Dvije muhe jednim udarcem 🙂

Inače, glazba je jedno od najsnažnijih sredstava koje utječe na ljudski mozak, stoga bih svakako najprije posegnula za glazbom u trenutcima lošeg raspoloženja.

Prijatelji

U prošloj objavi sam spomenula koliko ljudi međusobno utječu jedni na druge. Iako u nekim situacijama ne možemo birati one s kojima provodimo vrijeme, prijatelje na sreću možemo. Zato, kada se osjećate melankolično, tužno, obeshrabreno, nazovite prijatelja za kojeg znate da će vas nasmijati i popraviti vam energiju. Volim se okružiti ljudima čija je pozitivna energija zarazna. U njihovoj se prisutnosti opustim i nasmijem, a to me podsjeti da se sve što me god muči može riješiti i da život ne treba tako ozbiljno shvaćati, već se treba opustiti i što više u njemu uživati.

U društvu životinja

Životinje odišu nevinom, umirujućom energijom. One su poput djece, prisutni u sadašnjem trenutku, neopterećeni su, prirodni i iskreni. Podsjetimo se, svi smo mi energije, a energije se isprepliću i međusobno utječu jedne na druge. Zato nam prisutstvo životinja može pružiti umirujući učinak i potaknuti pozitivne emocije. Isto vrijedi i za djecu, no nisu svi ljubitelji djece, pa su životinje u tom slučaju odlično društvo. Iskreno, nisam ni sama veliki ljubitelj djece, pa bih radije provodila vrijeme u društvu životinja. Svatko ima pravo birati ono što njemu odgovara.

Trening/tjelesna aktivnost

Kada ste u stanju niske energije, možda vam zadnje na pamet pada ideja treniranja i znojenja, no iako je teško pokrenuti se i započeti, vrlo brzo ćete se uživjeti u proces, a nakon obavljenog treninga osjećati ćete se bolje i produktivnije. Ne mora to biti nekakav težak trening, sve dolazi u obzir – lagane vježbice, pilates, vježbe istezanja, joga, pa čak i kratka šetnja.

Zgrljaj

Zagrljaj aktivira receptore unutar kože i time snižava hormone stresa. Zagrljaj također podiže razinu oksitocina, hormona ljubavi, koji povećava osjećaj sigurnosti, ljubavi i blagostanja.

Poljubac

Poljubac također smanjuje stres i osjećaj tjeskobe. Potiče razinu serotonina, dopamina – hormona sreće te već spomenutog oksitocina. Smatram da za ovo nije potrebno čekati da padnete u loše raspoloženje, potrebno je samo nekoliko minuta u jutro za poljubac i zagrljaj da stvorimo dobar temelj za ostatak dana i smanjimo razinu napetosti i tjeskobe te se time lakše nosimo sa obvezama i izazovima koje nas čekaju taj dan.

Malo kreativnosti

Što možete kreirati? Što vam god padne na pamet – možete pisati i kreirati priču, pjesmu, svoje misli iznijeti na papir, kuhati i napraviti nekakvo novo fino jelo koje će usrećiti vas ili nekog drugog, urediti prostoriju i tako stvoriti više mjesta, iskoristiti staru odjeću i do nje napraviti nešto novo i kreativno, izraditi ručni rad i pokloniti ga nekome. Mogućnosti su beskrajne.

I za kraj, što volite raditi u svoje slobodno vrijeme? Uživajte u svojem hobiju. Ako nemate ideje, evo popisa stvari u kojima ja uživam:

Čitanje, pisanje, trening, trening u paru, šetnja, piknik, izlet, rolanje, kuhanje, čišćenje, crtanje, meditacija, meditacija u prirodi, relaksacija, vježbe disanja, telefoniranje s prijateljima koji žive izvan grada, masaža, gledanje filma/serije uz kokice ili neku drugu finu hranu, večera s prijateljima, kupnja darova, pakiranje darova, zapisivanje recepata, pričanje jedan na jedan, sunčanje, kupanje, ronjenje, izranjanje školjaka, hvatanje kamenčića pod morem u društvu prijatelja, odlazak na piće, večernja druženja na Zoom -u (to vam dođe k’o virtualni sleepover), maltretiranje ukućana kada mi je dosadno (samo iz dobrih namjera, naravno :))

Nadam se da sam vam ovim popisom makar malo pomogla i podsjetila na sve mogućnosti koje imate da si popravite dan. Sigurna da sam neke propustila, pa me slobodno u komentarima nadopunite.

Pozdrav,

Martina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: