Životne prekretnice

Osjećam da se nalazim na životnoj prekretnici. Dijelom jer sam završila jedno životno razdoblje – završila sam faks, odradila staž i položila stručni ispit i sada krećem u ostvarenje novih životnih ciljeva, a s druge strane, u psihološkom smislu osjećam velike promjene koje su počele još dvije godine u nazad. No, ne čudi što se tako osjećam. Većina prijatelja vršnjaka složiti će se sa mnom kada kažem da su sredina 20 – ih godina života velika prekretnica. Osim što su teške i izazovne zbog vanjskih utjecaja – osamostaljenje, za neke završetak školovanja i ulazak u svijet odraslih, prva radna iskustva, financijska odgovornost, teške su i interno –  mozak se razvija najkasnije do dvadeset pete godine života, što znači da se mnoge psihološke promijene u vidu zrelosti odvijaju u dvadesetima, osobito sredinom tog razdoblja, upravo zbog kombinacije vanjskih i unutarnjih faktora. To je razdoblje u kojem još uvijek moramo shvatiti tko smo i što želimo od života. Moramo pronaći svoje mjesto u svijetu. Neki su malo zreliji, pa su možda sve to shvatili ranije ili ih je život tomu ranije naučio, ali mislim da jedan prosječan 25 – godišnjak ipak ima slične izazove.

Jednom sam naletjela na termin krize srednjih 20 –ih. Uistinu, imam 26 godina i mogu reći da osjećam utjecaj takozvane krize. Mnoge su mi se prijateljice žalile na istu temu. Jednostavno doživite određene godine i shvatite da niste tamo gdje ste se nekada zamišljali. Niste u mogućnosti ostvariti određene ciljeve, možda niste zadovoljni smjerom kojim vam se život odvija ili ste zapeli u određenom segmentu života.

To je sasvim u redu. Nekoliko puta sam do sada na blogu napomenula koliko su dvadesete vrlo teške i kako smatram da tridesete, ako imate zadovoljavajuću financijsku, zdravstvenu i društvenu podlogu, mogu biti zlatno životno razdoblje, iako naravno ne mogu dovoljno naglasiti kako bilo koje životne godine mogu biti predivne i najbolje.  Sve ovisi o tome kako će se poklopiti kombinacija unutarnjih i vanjskih utjecaja. Trenutno mogu reći da u psihološkom smislu rasturam – oslobađam se starih strahova i mentalnih okova, samopouzdanje mi cvijeta, prihvaćam i volim sebe u potpunosti. Vanjski utjecaji trenutno nisu idealni, ali i oni će se iskristalizirati. U životu vam se ponekad nedaće nakupe, ali jednako tako se sve od jednom može riješiti. Život je u tom smislu jako neobičan. I uzbudljiv.

U životu ćemo imati mnogo prekretnica. Sjećam se da su mi prekretnice u djetinjstvu bile jako stresne i da se nikada, ali nikada ne bih vratila u djetinjstvo. Toliko neznanja, nezrelosti koje donose bol, krhosti i ovisnosti o odraslima koji možda nisu najbolji utjecaj za vas. Zrelost i znanje donose slobodu i zadovoljstvo.

No, da se vratim na bit teksta. Dvadesete su po mnogo čemu izazovne. Sjećam se sebe kada sam završila faks. Bila sam presretna jer su mi zadnje dvije godine fakulteta bile grozne, ali i potpuno izgubljena jer nisam znala što mi je sada činiti. Odjednom sam bačena u bijeli svijet bez ikakvih instrukcija. Znate ono, cijeli život ste u školi i odjednom ste odrasli i morate pronaći posao i osamostaliti se. Nitko vas nije učio ni na adekvatan način pripremao za to. Od tada je počelo moje razdoblje transformacije.

Na obrani diplomskog rada

Od tada sam zaista doživjela renesansu svog života. Najvećim dijelom u duhovnom smislu. Mnogo sam toga naučila i puno sazrela. Zatim je došla 26 -ta koja ja započela entuzijastično, a onda je sljedećih nekoliko mjeseci bila vrlo brdovita. Istina me malo pljusnula i zaboljela, nekoliko puta sam preispitivala sve u što vjerujem, izluđivao me nadolazeći stručni ispit.

Na 26- om rođendanu

No, sada mogu reći da je sve to iza mene i da je vrijeme za novu životnu epohu. Znate ono kada osjećate da je promjena na vratima, a jako dugo joj treba da dođe.? Upravo se tako sada osjećam. Uzbuđena sam, malo ustrašena i nestrpljiva. Ne mogu vjerovati da već imam 26, a u isto vrijeme, ne mogu vjerovati da tek imam 26. Do sada mi je donijela mnogo lijepih lekcija. Shvatila sam što mi je uistinu prioritet i na što se moram fokusirati. Značajno sam si pojednostavnila život i smirila brbljav um. Sve se to reflektira na van. Ne znam da li se promjena na meni primijeti, ali ja je i te kako mogu osjetiti.

Bez obzira na izazove koje životna razdoblja donose, tajna je truditi se uvijek uživati u svakom trenutku, pokušati iz života izvući najbolje te uvidjeti pozitivne strane koje svaka situacija nosi jer medalja uvijek ima dvije strane.

Ako vam se tekst svidio podijelite 🙂

Pozdrav,

Martina

4 Replies to “Životne prekretnice”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: