Put ka asertivnoj komunikaciji

Asertivno komuniciranje podrazumijeva izražavanja svojih osjećaja, želja, uvjerenja i mišljenja na način pri kojem ne  kršimo tuđa prava. Oprečne vrste komuniciranja s jedne strane spektra su agresivno komuniciranje u kojem kršimo tuđa prava i pasivno komuniciranje s druge strane spektra u kojem kršimo vlastita prava. Pasivno – agresivno komuniciranje predstavlja agresivno ponašanje koje iznosimo na indirektan ili pasivan način. Na primjer, ignoriramo druge osobe tijekom razgovora ili iznosimo sarkastične izjave.

Pogledajmo detaljnije ova tri načina komunikacije:

Pasivna komunikacija uključuje izražavanje stavova na samozatajan način, uz suvišno ispričavanje i opravdavanje, duge i preopširne rečenice bez puno smisla, neodlučnost i česte pauze između izjava, monoton ton, odvračajući pogled, izbjegavanje kontakta očima, smijanje za vrijeme izražavanja bijesa.

Agresivna komunikacija uključuje obrambeni stav, sarkastične izjave, oštar ton, brz govor, naglost, svaljivanje krivnje na drugog,  intenzivan kontakt očima, upiranje prstom, ulaženje u „privatan prostor“ druge osobe.

Asertivna komunikacija uključuje čvrst, ali opušten ton, tečan govor, bez puno oklijevanja i pauza, bogat i topao ton, aktivno slušanje, direktan kontakt očima, bez zurenja,  pristupačan stav,  smijeh u trenutku zadovoljstva, mrštenje u trenutku ljutnje.

Asertivnost se ponekad miješa sa agresivnošću. No, iako u oba slučaja iznosimo svoje potrebe, oni se razlikuju po riječima, govoru tijela i tonu koje koristimo.

No u nekim situacijama asertivna komunikacija ipak nije poželjna. Na primjer, druga osoba može biti u tom trenutku iracionalna, vrlo agresivna i opasna ili mentalno nestabilna. Ako je netko jako agresivan najbolji izbor bi u tom trenutku bio pasivan pristup. Stoga uvijek treba procijeniti situaciju i vrijeme kada biti asertivan, a kada ne.

Test:  Koliko ste asertivni?

Ispunite svako polje koristeći ljestvicu od 0 do 5. Ocjena „0“ značila bi da u toj situaciji bez problema možete biti asertivni, dok  ocjena „5“ znači da ne možete u toj situaciji ni malo biti asertivni.

Koje su prednosti asertivnog ponašanja?

✔ Dugoročan i stabilan odnos s drugima

✔ Osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja

✔ Zalaganje za rješavanje konflikata

✔ Uspješno vladanje stresom

✔ Ostvarivanje želja, ciljeva i potreba

✔ Opće zadovoljstvo

Kako biti asertivniji?

Drugi ljudi ne mogu čitati vaše misli i ako ih vi jasno ne izrazite riječima, oni će stvoriti svoje mišljenje na temelju onoga što im je poznato. Kod asertivne komunikacije vrlo je važno izražavati svoje mišljenje na način da ne osuđujemo i okrivljujemo drugu osobu. Pri tom je važno koristiti „JA“ izjave. One vam omogućavaju  izražavanje stava o određenom ponašanju ili situaciji, bez optuživanja ili prebacivanje krivnje na drugu osobu.

Na primjer, umjesto:

„Ti  nikada ne znaš slušati što ti drugi govore“

Možemo reći:

„Tužan sam kada me ne slušaš.“

 Time izražavamo svoje osjećaje o situaciji, ali ne prebacujemo krivnju na drugu osobu.

Život je najbolji učitelj. Pred vas konstantno stavlja izazove, posebice kada je riječ o socijalnim situacijama, jer gotovo sve što radimo, u neku ruku uključuje druge ljude. Ovo je odlična prilika da vježbate u svakoj socijalnoj situaciji:

1. Jasno izražavajte svoja mišljenja, stavove i emocije. Pokušavajte izbjegavati duge uvode i nepotrebna objašnjenja.

2. Gledajte ljude u oči, posebice kada vi pričate.

3. Koristite „JA“ izjave

4. Mirno i artikulirano iznosite svoje izjave.

5. Ograničite smijeh dok pričate – nemojte me krivo shvatiti. Smijeh je odličan alat u komunikaciji, no smijanje nakon svake izjave odaje nesigurnost.

6. Koristite činjenice, a ne predrasude.

7. Pogledajte situaciju iz svih kutova, pokušajte se uvijek staviti u „tuđe cipele“ i shvatiti i drugu osobu te zašto je reagirala na određen način.

8. Nakon što se iznijeli svoj stav prema situaciji, predložite rješenje.

I u redu je ako ne uspijete, prvi, drugi, treći, dvadeseti put… Nije kraj svijeta. Imate cijeli ostatak života pred vama da uvježbate ove korake. Ništa se ne postiže preko noći. 

Pozdrav do sljedećeg posta!

­

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: