Negativna uvjerenja

U zadnjem postu o NLP –u spomenuli smo kako je naše viđenje stvarnosti subjektivno. Događaji sami po sebi nisu ni dobri ni loši, već im mi pridajemo značenje. Jedno od najutjecajnijih faktora u kreiranju naše stvarnosti su naša uvjerenja, posebice ona duboka – ja ih volim zvati  korijenskim uvjerenjima.

Korijenska uvjerenja su sama srž našeg viđenja sebe, svijeta i drugih. Najmoćniji su filtri koje posjedujemo jer ono u što vjerujemo kreira naše životno iskustvo i našu stvarnost. U NLP – u ih ponekad nazivamo generalizacijama. Ja ih ipak volim zvati uvjerenjima, pa ću ih tako nazivati u nastavku teksta.

Postoje površinska uvjerenja, poput: „žene su loši vozači“, „djeca moraju pospremati svoju sobu“, „moram biti vrijedan“. Možemo ih zamisliti poput grane drveta čije korijenje predstavlja duboka, pod zemljom skrivena uvjerenja. Najčešći primjeri korijenskih uvjerenja su: “Nisam dovoljno dobar”, “Nitko me ne cijeni”, “Ljudi će me povrijediti ako im otvorim srce”. Uvjerenja mogu biti i pozitivna, ali ona nam ne predstavljaju problem, pa se u ovom postu bavimo samo onim negativnima koji nas sputavaju u kreiranju boljeg života.

Naša uvjerenja najčešće nastaju u djetinjstvu i uslijed važnih životnih događaja. Razvijaju se s vremenom i  postaju nefleksibilni i duboko ukorijenjeni. Kao rezultat toga, uvijek tražimo dokaze koje nam potvrđuju istinitost tih uvjerenja, a ne vidimo dokaze koji ih osporavaju. Time oni postaju još čvršći i manje fleksibilni. Zato je često nemoguće promijeniti tuđa mišljenja. Njihovo viđenje stvarnosti se ne preklapa s vašim.

Kako pronaći korijenska uvjerenja?

Postoji više metoda kojima možemo otkriti korijenska uvjerenja. Neće svima odgovarati ista metoda, zato eksperimentirajte i dođite do zaključka što vama najviše odgovara. Ja ću navesti tri metode koje bi vam mogle pomoći, ali ne morate se strogo držati njih. Iskustvom ćete utvrditi što vama najviše odgovara.

Metoda 1.

Jedna od metoda je usredotočiti se na ono što želimo i putem otkrivati što nas sprječava u tome.

1. Preporučam da napišete sve svoje ciljeve i želje, ma koliko vam se doimale nedostižno. Budite iskreni prema sebi i napišite sve što zaista želite u bližoj i daljoj budućnosti.

2. Zatim si postavite pitanje: „Što me sprječava da ovo postignem?“ „Zašto za mene ovo nije moguće?.“ Najčešće će to biti limitirajuće izjave koje počinju sa „Što ako…“ ili „Ali…“ I najčešće ćemo dobiti odgovor koji je vezan za nekakav strah – strah od neuspjeha, od razočaranja… Ovo će predstavljati vaša uvjerenja koja vas sprječavaju i ograničavaju.

3. Zadnje što je potrebo napraviti je svrstati te izjave od one u koju najčvršće vjerujete do one u koju najmanje vjerujete. One najvećeg intenziteta predstavljati će vaša dublja, korijenska uvjerenja.

Metoda 2.

Druga metoda zahtjeva malo više pisanja i rada u teoriji. Korijenska uvjerenja često se aktiviraju određenim situacijama, stoga je potrebno preispitati o kojem je dubljem problemu zaista riječ:

Korak 1. Odaberite događaj koji vas je uzrujao i prouzrokovao jako negativne emocije. Navedite samo činjenice, bez opisivanja kako ste se u tom trenutku osjećali i što ste mislili.

Korak 2. Sada napišite sve misli koje su vam u tom trenutku prolazile glavom. Uz svaku misao zapišite emociju koja joj najviše odgovara i označite ih od 0 – 10 s tim da „0“ predstavlja najmanji intenzitet, dok „10“ predstavlja najveći.

Korak 3. Izdvojite izjavu koja budi najintenzivniju emociju. Ako ih ima više izdvojite ih sve, pa ćete sa svakom raditi zasebno.

Na primjer:

Korak 1. DOGAĐAJ KOJI JE AKTIVIRAO KORJENSKO UVJERENJE:  Pozvao sam na piće djevojku koja mi se svidjela, no ona je odbila moju ponudu.

Korak 2. MISLI I EMOCIJE:  Nikada nisam imao sreće sa djevojkama – razočarenje (7), Ne znam komunicirati sa suprotnim spolom – sumornost (6), Zauvijek ću ostati sam – očaj (10), Nitko me ne voli – tuga (8).

Korak 3. NAJINTENZIVNIJA IZJAVA:  „Zauvijek ću ostati sam“  – korijensko uvjerenje

Metoda 3.

Ova metoda slična je metodi 2. i za identificiranje negativnog uvjerenja koristi se setom pitanja.

Korak 1. Odaberite događaj koji vas je uzrujao i prouzrokovao jako negativne emocije.

Korak 2. Postavljajte si sljedeća pitanja dok ne dođete do korijenskog uvjerenja: Što to za mene znači? Zašto je to loše? Što to govori o meni?

Na primjer:

Korak 1. DOGAĐAJ KOJI JE AKTIVIRAO KORJENSKO UVJERENJE:  Cimeri me večeras nisu pozvali da s njima idem u kinu.

Korak 2. POSTAVITE SI PITANJA:

Što to za mene znači? Zašto je to loše? Što to govori o meni?

To znači da im nisam drag.

Što to za mene znači? Zašto je to loše? Što to govori o meni?

Nešto sa mnom nije u redu.

Što to za mene znači? Zašto je to loše? Što to govori o meni?

Nikada neću imati bliske prijatelje.

Što to za mene znači? Zašto je to loše? Što to govori o meni?

Nikada neću imati intimni odnos s drugom osobom.

Što to za mene znači? Zašto je to loše? Što to govori o meni?

Mene je nemoguće voljeti. = KORIJENSKO UVJERENJE!

Kako ispraviti korijenska uvjerenja?

Samo ovaj dio bila bi tema za sebe koja bi se morala razlučiti u više postova. Zato ću vam dati kratak savjet i uputiti vas na pravi put koji će vam pomoći u ispravljanju vlastitih negativnih uvjerenja.

Korak 1. Odaberite negativno korijensko uvjerenje koje želite preispitati.

Korak 2. Navedite razlog zašto mislite da je to uvjerenje istinito.

Korak 3. Navedite sve dokaze koje osporavaju istinitost tog uvjerenja.

Korak 4. Zamijenite negativno uvjerenje pozitivnim. 

Korak 5. Pronađite dokaze za novo uvjerenje.

 Na primjer:

Korak 1. NEGATIVNO KORIJENSKO UVJERENJE:  Nisam dovoljno dobar.

Korak 2. DOKAZ KOJI GA  POTVRĐUJE: Otac mi je to uvijek govorio.

Korak 3. DOKAZI KOJI OSPORAVAJU NJEGOVU ISTINITOST: Otac je vrlo samokritična osoba i moje greške poistovjećuje sa svojima. Kada ja napravim grešku on ju smatra vlastitom greškom. On zapravo smatra da sam nije dovoljno dobar. No, pogreške su samo dio učenja. One ne znače da nisam dovoljno dobar kao osoba.

Korak 4. NOVO UVJERENJE:  Dovoljno sam dobar baš onakav kakav jesam.

Korak 5. DOKAZI KOJI POTVRĐUJU NOVO UVJERENJE:  Prijatelji mi se uvijek prvome povjere kada imaju problem i za mene uvijek govore da sam dobra i empatična osoba. Uporan sam i izvršim ono što sam naumio. Ne izbjegavam obveze i kada nešto obećam sebi i drugima to ću i napraviti …

Iako sam iznijela puno informacija, ovo je samo uvod u cijelu priču o negativnim uvjerenjima koji nas sprječavaju u životu. Nadam se da će ovo biti dobar početak ka njihovom ispravljanju.

Pozdrav!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: