Lekcija o emocijama 2. dio

Zadnji put pričali smo o osnovama emocionalne pismenosti. Definirali smo što su emocije i čemu one služe, objasnili smo razliku između emocija i osjećaja te naučili jednostavnu tehniku koja nam pomaže u kontroli naših raspoloženja.

Sada ćemo otići korak dalje. Kao što već možda znate, imamo nekoliko vrsta inteligencija, a najpoznatiji je kvocijent inteligencije (IQ) što predstavlja vrlo važnu sposobnost koja nam između ostalog, pomaže u razumijevanju i korištenju apstraktnih pojmova, učenju iz iskustava i snalaženju u novim situacijama. No ono što se u školama često  zapostavlja, a uvelike utječe na naš život  je emocionalna inteligencija (EQ). Što ona zapravo podrazumijeva? Riječ je o sposobnosti koje utječu na način na koji sebe doživljavamo, kako se izražavamo i predstavljamo, kako kontroliramo svoje misli i emocije, te kako razvijamo i održavamo odnose s drugima. Dakle, emocionalna inteligencija utječe na veliki spektar naših života. 

Izraz emocionalna inteligencija (u daljnjem tekstu EI) prvi je upotrijebio Michael Beldoch 1964. godine, a popularizirao ga je Daniel  Goleman  nakon što je 1995. godine objavio svoju knjigu pod nazivom Emocionalna inteligencija – zašto je važnija od kvocijenta inteligencije. Prema Golemanu, imamo pet domena emocionalne inteligencije, a one su:

Samosvijest – znanje koje nam pomaže u prepoznavanju vlastitih emocija i misli te shvaćanju kakav utjecaj imaju na okolinu. Pomaže nam u razumijevanju vlastitih snaga i slabosti te postupanju u skladu s njima. 

Samoregulacija – sposobnost izražavanja svojih emocija na pravilan način i njihove kontrole. Nemojmo brkati potiskivanje i kontroliranje emocija. Ovo prvo nije zdravo, a drugo podrazumijeva izražavanje emocija uz suzdržanost i kontrolu, odnosno ne dozvoljavanje emocijama da one kontroliraju nas.

Intrinzična motivacija – unutarnja motivacija razlikuje se od vanjske. Prva je stabilna (ako ju razvijemo), a druga fluktuira u sinkronizaciji s vanjskim podražajima. 

Empatija – sposobnost povezivanja s tuđim emocijama, viđenje svijeta njihovim očima te uvažavanje različitosti mišljenja.

Socijalne vještine – sposobnost uspješne komunikacije, stvaranje kvalitetnih odnosa u radnom i privatnom okruženju.

Prije nego što nastavim s ovim dijelom, želim napraviti malu digresija. U zadnjem postu o emocijama spomenula sam kako je naš vokabular emocija, (posebice u hrvatskom jeziku) poprilično siromašan. Izdvojite nekoliko minuta i na papir zapišite sve emocije i osjećaje koje vam padnu na pamet. Prebrojite ih. Koliko ste ih se uspjeli dosjetiti? Ako ih je više od dvadeset, čestitam, niste baš u potpunosti neznalica. Ali izraza kojima možemo opisati stanje u kojem se trenutno nalazimo ima jako puno. U sljedećoj tablici donosim različite varijante šest osnovnih emocijama u raznim intenzitetima koje možete pogledati svakog puta kada ne znate opisati kako se osjećate. Zašto je to važno? Pa, često koristeći neispravne nazive svojih emocija i osjećaja još ih više intenziviramo. Možemo reći npr. da se osjećamo panično kada smo zapravo samo tjeskobni. Zato je važno imati mali podsjetnik poput ovoga koji će vam, nadam se, pomoći u kriznim trenutcima. Trebalo mi je neko vrijeme da složim ovaj vokabular, stoga, nema na čemu 😛

Vaš vokabular emocija i osjećaja:

A sada se vratimo na onih pet aspekata koje smo prethodno spomenuli. Prvo razmotrite svaki i uočite na čemu vam treba najviše rada, pa sve do onog na čemu trebate manje poraditi. Sada ću vam dati nekoliko vježbica pomoću kojih ćete moći unaprijediti znanje za svaki od aspekata. Za prvi aspekt sam već izložila nekoliko vježbica na ovim postovima: Kratka lekcija o emocijama (pri samom dnu): i O svijesti i podsvijesti te kako kontrolirati misli

Zato prijeđimo na sljedeći korak. Ja osobno imam problema sa reakcijama na okolinu. Kada je netko npr. drzak moja prva reakcija je iznenađenje u tolikoj mjeri da ne znam što reći i napraviti. Dojmovi mi se slegnu tek nakon par minuta i tada točno znam što treba reći, no često je za to prekasno. Isto tako, kada me netko nešto pita, a nisam sigurna u odgovor (na primjer za vrijeme ispita) odmah hvatam zraka i počnem baljezgati umjesto da stanem i dam si nekoliko sekunda. Zašto sam sada navela ove primjere? Želim vam pokazati nepravilan način odnosa na okolinu. Ako ste kao i ja, pa su vam reakcije neadekvatne, zastanite na tri, četiri sekunde. Možete i u sebi izbrojiti jedan, dva, tri, četiri – čisto da se dojmovi slegnu  i onda reagirajte.  Ovo vrijedi i za one sa malo „kračim živcima“ koji odmah reagiraju na kritiku. Cilj je da se saberete i tek onda reagirate. Da, zvuči jednostavno, ali ponekad nije. Isprobajte, neće sigurno škoditi.

U redu, idemo dalje. Sljedeća vježba odnosi se na intrinzičnu (unutarnju) motivaciju. Ovo je vježba dio NLP – a (neurolingvističko programiranje) o kojemu ću detaljnije govoriti u budućim postovima. Dakle, kada morate napraviti nešto što vam se ne da ili vam je odbojno, sjetite se zadovoljstva kojeg ste osjećali dok ste radili nešto što uistinu volite. Primijenite taj osjećaj na radnju koju ne volite. Osjetite željenu emociju i postepeno ju intenzivirajte, kao da se sada nalazite u tom trenutku. Ovo zahtjeva određenu energiju i volju, ali ako ste dovoljno uporni uspjeti ćete 🙂

E sada, empatija i socijalne vještine po meni idu ruku uz ruku. Empatijom jačate odnose s drugima i stvarate atmosferu s manje nesuglasica i više razumijevanja. Kako poboljšati socijalne vještine? To je već opširna tema i vjerujte mi i meni treba jedna dobra lekcija, ali imam nekoliko trikova u rukavu koji bi vam mogli poslužiti:

        –  Nemojte nikada lažirati osmijeh. Ako vam ono što druga osoba govori nije smiješno, a to je bio cilj, sjetite se nečeg smiješnog i iskreno se nasmijte.

– Ako imate problema s napetošću dok ste u socijalnim situacijama, usmjerite pažnju na disanje, primijetiti ćete da vjerojatno plitko dišete, svjesno dišite dublje i odmah ćete se malo opustiti

      –  Nemojte se miješati s energijom koja vlada u prostoru (ako je riječ o nižoj, lošoj          energiji naravno), već je sami podignite. Ostali će vas slijediti, no to opet ovisi o njihovoj volji.

   –  Što više gledajte ljude u oči dok VI govorite

To bi bilo sve za ovaj post. Nadam se da ćete isprobati vježbice i da će biti od pomoći. Važna je upornost, volja i strpljenje. Ova trojka će vas daleko dogurati, a svi ih posjedujemo negdje duboko u sebi, samo ih treba malo potražiti.

Pozdrav do sljedećeg posta 🙂

One Reply to “Lekcija o emocijama 2. dio”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: