Mentalno zdravlje – vrlo važna i nevažna tema

Da odmah pojasnim naslov. Mentalno zdravlje jednako je važno kao i tjelesno i emocionalno zdravlje, ali se u svijetu vrlo često zapostavlja. Kada tvrdimo da smo zdravi, vrlo često mislimo isključivo na svoje tjelesno zdravlje.  Možda ćemo pomisliti nešto poput „redovito vježbam i zdravo se hranim, stoga se  smatram zdravom osobom“. Ali često zaboravljamo da je mozak poput mišića. Ako ga ne treniramo, neće biti snažan i nećemo imati kontrolu nad njim.

Strastvena sam zagovornica mentalnog zdravlja i jedan od razloga pokretanja ovog bloga je opća zapostavljenost mentalnog zdravlja u svijetu, a i ujedno sam imala potrebu negdje iznijeti gomilu misli koje mi svakodnevno kolaju po glavi. Smatram da je u današnje vrijeme društvenih medija, ubrzanog života, a posebice pojave koronavirusa  mentalno zdravlje ranjivije no ikada. Sve se više udaljujemo od svog unutarnjeg bića i zaboravljamo što smo zapravo u srži kao pojedinci.

Svijet promovira određeni kanon ljepote, specifičan obrazac ponašanja koje pojedinac mora posjedovati da bi bio cijenjen u društvu. Radimo one stvari koje nam se nameću kao eliksiri sreće, a kada ih dosegnemo, shvatimo da i dalje nismo zadovoljni i ispunjeni. Ne slušamo svoj „unutarnji kompas“ i ne znamo što uistinu MI želimo.

Statistika pokazuje da Amerika prednjači s razinom oboljelih od depresije i anksioznosti (oko 40 milijuna odraslih ljudi u SAD- u pati od anksioznosti, odnosno 18,1% populacije  –  podaci koje je iznijela ADAA 2020.), a Japan je jedna od zemalja sa najvećom stopom samoubojstava. Moram naglasiti da su neki ljudi  genetski podložniji ovim bolestima, dok neki tijekom života razviju određene simptome.

Ja se borim s anksioznošću cijeli život, posebice onom socijalnom. No svaki dan sve više upoznajem sebe i ono što mi pomaže kako bih sretnije živjela. Volim njegovati svoj duh i tijelo i smatram da bi to trebao svima biti prioritet, a ne luksuz. Ako nemate zdravlje, nemate ništa.

Smatram se u suštini pozitivnom osobom i nadam se boljoj budućnošću glede ovog problema u svijetu. Nadam se da će se svijest i senzibilnost svih nas povećati i da ćemo moći bolje razumjeti jedni druge, staviti se u „tuđe cipele“ i pomoći jedni drugima. Ove promijene moraju polaziti od nas samih. Nažalost veliki su problem odgojno – obrazovne ustanove koje su jedna od prvih odgajatelja u našim životima. Zato smatram da globalno rješavanje ovog problema mora početi u školama. No, detaljnije o tome u sljedećim postovima ove rubrike.

U  budućnosti očekujte nove teme, savjete iz mog iskustva i još puno toga. Do tada, sretno i ostanite zdravi 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: